RF و مایکروویو

مهندسی مایکروویو چیست؟

پیشگفتار:

در اولین نوشتار در بخش RF و مایکروویو از سایت به تعریف RF و همینطور مایکروویو پرداختم (در اینجا) و طبیعتا تفاوت آنها با هم نیز مشخص گردید. در ضمنِ همان مطلب اشاره شد که نوشته دیگری را به این موضوع که مهندسی مایکروویو چیست اختصاص خواهم داد که در این مطلب قصد بررسی آن را دارم (در نوشته دیگری موضوع مهندسی RF چیست مورد بررسی قرار گرفت که از اینجا می‌توانید به آن دسترسی داشته باشید).

نکات پیش از مطالعه

  • در تهیه این نوشتار از 2 منبع استفاده شده است. منبع اول: ترجمه تاحدامکان دقیق بخش‌های نوشته‌ای با عنوان “مهندسی مایکروویو” در صفحه ویکی‌پدیای انگلیسی است (که لینک آن در انتهای این نوشته در بخش منبع آمده) که صفحه مشابه فارسی آن ترجمه کاملی نداشت. منبع دوم: در بخش “مفاهیم اولیه” از سایت Microwaves101 مطلبی هست با عنوان “چگونه کسی یک مهندس مایکروویو می‌شود” که از آن نیز در این نوشته استفاده شده و لینک آن هم در بخش منبع آورده شده است.
  • کلمات هایلایت شده کلماتی هستند که خود نیاز به تعریف دارند، با کلیک بر روی آن‌ها به صفحه انگلیسی متناظر با هر کلمه در ویکی‌پدیا راهنمایی خواهید شد.

مهندسی مایکروویو چیست؟

مهندسی مایکروویو (شاخه‌ای از مهندسی برق است که) به مطالعه و طراحی مدار‌ها، اجزاء و سیستم‌هایی برای کار در باند فرکانسی مایکروویو می‌پردازد. طول‌موج‌های کوتاه (به طول‌موج‌های معادل باند فرکانسی مایکروویو اشاره دارد) که در این حوزه با آن‌ها برخورد می‌کنیم، این مهندسی را از مهندسی الکترونیک متمایز می‌سازد. علت آن است که برهم‌کنش موج با مدار، بحث انتقال موج و ویژگی‌های انتشار آن در فرکانس‌های مایکروویو متفاوت است با آنچه در مهندسی الکترونیک با آن مواجه هستیم (آنچه به طور معمول با عنوان مهندسی الکترونیک می‌شناسیم با فرکانس‌های بسیار پایین سروکار دارد)‌.

لازم به ذکر است که مهندسی مایکروویو روی‌هم‌رفته یک علم آنالوگ است، برخلاف بسیاری از مهندسی‌ها در حوزه برق که بیشتر دیجیتال شده‌اند. بیان نکته‌ای در اینجا در ارتباط با بحث آنالوگ و دیجیتال و توضیح این مطلب که چرا مهندسی آنالوگ هیچ‌گاه از بین نمی‌رود خالی از لطف نیست.

هیچ کس در واقع به موسیقی دیجیتال گوش نمی‌دهد (با وجود اینکه شاید از دستگاهی دیجیتال در حال پخش باشد) یا تلویزیون دیجیتال را نمی‌بیند (با وجود اینکه از تکنولوژی دیجیتال در این نوع از تلویزیون بهره گرفته شده است)، علت چیست؟ زیرا حواس شما آنالوگ هستند. مورد دیگر اینکه همانطور که می‌دانید مخابرات دیجیتال به یک سیگنال حامل (carrier) که یک سیگنال رادیویی آنالوگ است نیازمند است! لذا تاکیدی دوباره: مهندسی آنالوگ هیچ‌گاه از بین نمی‌رود.

اگر مجبور باشیم به طور خلاصه بیان کنیم که چه چیزهایی (دانستن چه مفاهیمی) یک مهندس مایکروویو را از یک مهندس برق معمولی جدا می‌کند، می‌توان گفت که آگاهی از تعداد محدودی از مفاهیمی ساده نیاز است تا این اتفاق رخ دهد. این مفاهیم عبارتند از: پارامترهای پراکندگی، چارت اسمیت، دسی‌بل، خطوط انتقال (که شامل مبحث موجبر نیز می‌شود، زیرا با وجود اینکه یک خط انتقال نیست اما کارکردی مشابه دارد) و عمق نفوذ.

تعریف پارامترهای پراکندگی - به عنوان DUT از یک خط انتقال استفاده شده است

تعریف پارامترهای پراکندگی در این تصویر تشریح شده است، توجه شود که DUT مخفف Device Under Test است که در اینجا به‌دلخواه از یک خط انتقال به عنوان DUT استفاده گردیده است.

تصویری از چارت اسمیت

تصویری از یک چارت اسمیت، این چارت که یک محاسبه‌گر گرافیکی است توسط فیلیپ اسمیت (1905-1987) و Mizuhashi Tosaku (به‌طور مستقل) اختراع گردید.

اندازه‌گیری توان برحسب dB و dBm

استفاده از dB و dBm در این تصویر ارائه شده است، در صورتی که نسبت 2 مقدار توان مورد نظر باشد از فرمول اول و اگر مقدار رفرنس برای مقایسه 1 میلی‌وات باشد از فرمول دوم استفاده می‌شود.

نمونه‌هایی از خطوط انتقال

نمونه‌هایی از خطوط انتقال که در مهندسی مایکروویو پس از آشنایی با تئوری خطوط انتقال به تدریج با هر کدام از آنها باید آشنا شوید (چون موجبر خط انتقال نیست در این تصویر آورده نشده است).

تصویری برای توضیح اثر عمق نفوذ

پدیده عمق نفوذ: همانطور که مشخص است چگالی جریان الکتریکی (نقاط آبی که نماینده چگالی جریان به سمت داخل یا خارج از صفحه می‌باشند) در باند مایکروویو عمق نفوذ کمی دارد (نزدیک به سطح است).

    توجه شود که مبحث آنتن ذکر نشد، زیرا آن را می‌توان به عنوان یک موضوع جدا از مهندسی مایکروویو در نظر گرفت (که همانطور که احتمالا می‌دانید مبحث آنتن را اصلا به عنوان یک مهندسی جدا می‌توان دید و قطعا با کتاب‌های زیادی روبرو شده‌اید که در عنوان آن “مهندسی آنتن” آورده شده است. ما نیز در سایت تفرق بخشی مجزا را به مهندسی آنتن اختصاص داده‌ایم که از اینجا می‌توانید به مطالب آن دسترسی داشته باشید).

    در طول جنگ جهانی دوم، مهندسی مایکروویو نقشی مهم در ساخت رادار (که می‌توانست با استفاده از پرتوی متمرکزی از تابش الکترومغناطیس، موقعیت کشتی‌ها و هواپیماهای دشمن را با دقت شناسایی کند) ایفا نمود. پایه‌های این رشته (مهندسی مایکروویو) بر معادلات ماکسول و کارهای هاینریش هرتز، تئوری موجبر ویلیام تامسون، کارهای جاگادیش چاندرا بوس، کلایسترون اختراع شده توسط برادران واریان (راسل و سیگورد) و همینطور مشارکت‌های پرسی اسپنسر (مخترع اجاق (فر) مایکروویو) و دیگران استوار است.

    رشته مهندسی مایکروویو از زمانی که باند فرکانسی مایکروویو وارد بخش تجاری شد و دیگر تنها منحصر به فن‌آوری‌های نظامی نبود، مورد توجه بیشتری قرار گرفت. اجزاء ارزان و مخابرات دیجیتال در باند فرکانسی مایکروویو حوزه‌هایی را گشوده‌اند که مرتبط با این رشته می‌باشند. برخی از این حوزه‌ها عبارتند از: رادار، ماهواره، مخابرات بی‌سیم، مخابرات نوری، مدارات کامپیوتری با سرعت بالا و رادار جلوگیری از برخورد.

    جمع‌بندی

    در این نوشته با موارد زیر روبرو شدیم:

    • با پاسخ این سوال که مهندسی مایکروویو چیست مواجه شدیم.
    • اینکه یک مهندس مایکروویو باید به چه مباحثی آشنا و مسلط باشد تاحدی مورد بررسی قرار گرفت.

    پسگفتار

    امیدوارم این نوشتار کمی شما را با حوزه مهندسی مایکروویو آشناتر کرده باشد و آگاه شده باشید که به عنوان یک مهندس مایکروویو باید در چه زمینه‌هایی آگاهی و دانش لازم را کسب نمایید.

    اکنون پس از این 3 نوشته در این بخش از سایت: 1. تفاوت میان RF و مایکروویو چیست؟ 2. مهندسی RF چیست؟ 3. همین مطلب یعنی: مهندسی مایکروویو چیست؟ قاعدتا باید کمی بیشتر با این مفاهیم و تمایزهای آن‌ها آشنا شده باشید. انشاءالله در مطالب بعدی بیشتر به مباحث مربوط به این حوزه‌ها ورود خواهیم کرد.

    منبع
    صفحه انگلیسی نوشته با عنوان "مهندسی مایکروویو" در ویکی‌پدیابخش "مفاهیم اولیه" از سایت Microwaves101

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دکمه بازگشت به بالا