علم فیزیک چیست؟ – بخش 1
پیشگفتار:
پیشتر در بخش مفاهیم اولیه سایت و در نوشتهای با عنوان “علوم طبیعی چیست؟”، بیان شد که علوم طبیعی را میتوان به 2 شاخه اصلی تقسیم نمود: علوم زیستی و علوم فیزیکی. علوم فیزیکی به زیرشاخههایی چون علم فیزیک، علم شیمی، علوم زمین و علم ستارهشناسی تقسیم میگردند و علوم زیستی نیز با نام زیستشناسی شناخته میشوند. در این نوشته از تفرق کمی بیشتر با شاخه علم فیزیک آشنا خواهیم شد و سپس در اینجا با شاخهای از علم فیزیک به نام علم الکترومغناطیس آشنا میشویم. همانطور که در سایت مشخص است، این عنوان از عناوین منوهای سایت میباشد که خود نشاندهنده تمرکز بخش قابل توجهای از مطالب سایت بر علم الکترومغناطیس است.
نکات پیش از مطالعه
- همانطور که در نکات پیش از مطالعه نوشته تعریف علم مفصل توضیح دادهام این نوشته نیز نتیجه جستجو در سایتهای قابل اطمیان در اینترنت میباشد و انشاءالله این عنوان نیز در چند بخش خدمت شما ارائه میگردد.
- نوشته زیر ترجمه تا حد امکان دقیق بخش اول مطلبی با عنوان فیزیک در صفحه ویکیپدیای انگلیسی است (که لینک آن در انتهای این نوشته در بخش منبع آمده است) که صفحه مشابه فارسی آن، ترجمه کاملی نداشت.
- کلمات هایلایت شده در متن زیر کلماتی هستند که خود نیاز به تعریف دارند، با کلیک بر روی آنها به صفحه انگلیسی متناظر با هر کلمه در ویکیپدیا راهنمایی خواهید شد.
علم فیزیک چیست؟
علم فیزیک از زیرمجموعههای علوم طبیعی است که به مطالعه ماده، اجزای بنیانی آن، رفتار و حرکت آن در زمان و مکان و دو موجودیت مرتبط با هم: یعنی انرژی و نیرو، میپردازد. علم فیزیک از اساسیترین شاخههای علمی میباشد که هدف اصلی آن این است که چگونگی رفتار جهان را درک کند. دانشمندی که در رشته فیزیک تخصص یافته است را فیزیکدان گویند.
علم فیزیک از قدیمیترین رشتههای آکادمیک میباشد و بواسطه حضور و نقش آن در ستارهشناسی احتمالا میتوان گفت که فیزیک قدیمیترینشان است. در بیشتر 2 هزاره گذشته، فیزیک، شیمی، زیستشناسی و شاخههای معینی از ریاضی، بخشی از فلسفه طبیعی بودهاند، اما در طول انقلاب علمی در قرن 17ام این علوم طبیعی به عنوان کوششهای تحقیقاتی منحصربه فردی (مستقل از یکدیگر) ظهور یافتند. فیزیک با حوزههای میانرشتهای زیادی از تحقیقات همپوشانی دارد مانند بیوفیزیک و شیمی کوانتومی و محدوده فیزیک به طور مشخصی تعریف نشده است. ایدههای جدید در فیزیک اغلب مکانیزمهای بنیادیای را که توسط سایر علوم مطالعه شدهاند، توضیح میدهد و راههای جدیدی از تحقیقات در این علوم و سایر رشتههای آکادمیکی چون ریاضیات و فلسفه را پیشنهاد میدهد.
پیشرفتها در فیزیک اغلب به پیشرفتها در تکنولوژیهای جدید منجر میشوند. به عنوان مثال، پیشرفتها در درک علم الکترومغناطیس، علم فیزیک حالت جامد و علم فیزیک هستهای به طور مستقیم منجر به توسعه محصولات جدیدی مانند تلویزیون، کامپیوتر، لوازم خانگی و تجهیزات هستهای شد که جامعه امروزی را به شکل چشمگیری تغییر داده است؛ پیشرفتها در علم ترمودینامیک منجر به توسعه صنعتیسازی گردید و پیشرفتها در علم مکانیک الهامبخش توسعه حسابان گردید.
جمعبندی
در این نوشته با موارد زیر روبرو شدیم:
- با تعریف علم فیزیک (از نقطه نظر توصیفی) که برگرفته از ویکیپدیا بوده است آشنا شدیم.
- کمی با پیشینه آن مواجه شدیم.
- کمی با اثرات آن بر تکنولوژی آشنا شدیم.
پسگفتار
در این بخش از این نوشته تاحدی با “تعریف علم فیزیک” برگرفته از سایت ویکیپدیا آشنا شدیم، انشاءالله در بخش بعدی این موضوع را از منبعی دیگر مورد بررسی قرار خواهیم داد.