علوم طبیعی چیست؟ – بخش 1
پیشگفتار:
پیشتر در همین بخش مفاهیم اولیه سایت و در اولین نوشته سایت که به تعریف علم اختصاص داشت، عنوان شد که علم به 4 شاخه اصلی تقسیم میشود. این شاخهها عبارتاند از: علوم طبیعی، علوم اجتماعی، علوم صوری و علوم کاربردی. در این نوشته از تفرق کمی بیشتر با شاخه علوم طبیعی آشنا میشویم.
نکات پیش از مطالعه
- همانطور که در نکات پیش از مطالعه نوشته تعریف علم مفصل توضیح دادهام این نوشته نیز نتیجه جستجو در سایتهای قابل اطمیان در اینترنت میباشد و انشاءالله این عنوان نیز در چند بخش خدمت شما ارائه میگردد.
- نوشته زیر ترجمه تا حد امکان دقیق بخش اول مطلبی با عنوان علوم طبیعی در صفحه ویکیپدیای انگلیسی است (که لینک آن در انتهای این نوشته در بخش منبع آمده است) که صفحه مشابه فارسی آن، ترجمه کاملی نداشت.
- کلمات هایلایت شده در متن زیر کلماتی هستند که خود نیاز به تعریف دارند، با کلیک بر روی آنها به صفحه انگلیسی متناظر با هر کلمه در ویکیپدیا راهنمایی خواهید شد.
علوم طبیعی چیست؟
علوم طبیعی یکی از شاخههای علم است که با توصیف، درک و پیشبینی پدیدههای طبیعی، مبتنی بر شواهد تجربی حاصل از مشاهده و آزمایش، سروکار دارد. مکانیزمهایی چون ارزیابی توسط سایر متخصصین در حوزه موردنظر و تکرارپذیری یافتهها، جهت اطمینان از اعتبار پیشرفتهای علمی مورد استفاده قرار میگیرند.
این علوم را میتوان به 2 شاخه اصلی تقسیم نمود: علوم زیستی و علوم فیزیکی. علوم زیستی با نام زیستشناسی نیز شناخته میشوند، و علوم فیزیکی به زیرشاخههایی چون فیزیک، شیمی، علوم زمین و ستارهشناسی تقسیم میگردند. این شاخهها ممکن است خود دوباره به شاخههای تخصصیتری تقسیمبندی شوند (که این زیرشاخهها را با نام رشته هم میشناسند). به عنوان علومی مبتنی بر تجربه، علوم طبیعی ابزارهایی از علوم صوری همچون ریاضیات و منطق را مورد استفاده قرار میدهند تا اطلاعات مربوط به طبیعت را به اندازهگیریهایی تبدیل کنند که بتوان آنها رو به عنوان گزارههایی روشن از قوانین طبیعت توضیح داد.
علوم طبیعی مدرن، رهیافتهای کلاسیک فلسفه طبیعی را، که معمولا ریشههای آنها در آسیا به اعتقادات تائوئیستها و در غرب به یونان باستان میرسند، به ارث بردهاند. گالیه، دکارت، بیکن و نیوتن مزایای استفاده از رهیافتهایی را که در یک سبک روشمند، ریاضیاتیتر و تجربیتر بودند را مطرح ساختند. هرچند لازم به ذکر است که دیدگاههای فلسفی، حدسها و پیشانگاریها همچنان در علوم طبیعی لازم و ضروری باقی مانده است.
جمعآوری داده سیستماتیک، که شامل علوم مبتنی بر کشفیات نیز میشود، میراثدار تاریخ طبیعی، که در قرن 16ام با توصیف و طبقهبندی گیاهان، حیوانات، مواد معدنی و … ظهور یافت، میباشد. امروزه، تاریخ طبیعی به توصیفات مبتنی بر مشاهده (بیشتر مبتنی بر مشاهدات است تا آزمایش) که مخاطب آن عموم افراد است، توجه دارد.
جمعبندی
در این نوشته با موارد زیر روبرو شدیم:
- با تعریف علوم طبیعی (از نقطه نظر توصیفی) که برگرفته از ویکیپدیا بوده است آشنا شدیم.
- کمی با شاخههای آن آشنا شدیم.
- کمی با پیشینه آن مواجه شدیم.
پسگفتار
در این بخش از این نوشته با “تعریف علوم طبیعی” برگرفته از سایت ویکیپدیا آشنا شدیم، انشاءالله در بخش بعدی این موضوع را از منبعی دیگر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
جالب بود
ممنون از شما 🙏